Czereśnie właściwości

Czereśnie – właściwości

Czereśnie to bardzo zdrowe i pyszne owoce. W 80 procentach składają się z wody, ale sycą i smakują wyjątkowo. Jest to doskonały owoc, godny uwagi i na pewno doskonale wpływający na ludzki organizm. Czerwone lub ciemnowiśniowe smakują jedzone bez dodatków albo jako element deserów, kompotów oraz napojów. Czereśnie to owoce ukochane przez wiele osób i nie ma w tym nic dziwnego – słodkie, pachnące i aromatyczne są jednym z symboli lata. Nikt nie wyobraża sobie tej pory roku bez pięknych, pachnących wspaniale czereśni. Kochają je dzieci, młodzież oraz osoby dorosłe, potrafią jadać je garściami. Należy jednak unikać nadmiaru i przesady. 

Właściwości lecznicze czereśni

Ten pochodzący z Kaukazu i Turcji owoc jest popularny na całym świecie, jadany surowo lub przetwarzany – pyszne są soki czereśniowe oraz ciasta z czereśniami. Pomaga na tarczycę, jest dobry dla osób chorujących na artretyzm. Doskonałe czereśnie to podstawa diety w lecie. Warto sięgać po nie jak najczęściej. Potas zawarty w czereśniach doskonale wpływa na serce. Witaminy z grupy B są pomocne w kurowaniu artretyzmu. Zachwycając się walorami smakowymi czereśni zapominamy o ich leczniczym działaniu. Dzięki nim lepiej pracuje układ pokarmowy człowieka, poprawia się metabolizm, opóźnia się także starzenie. Na pewno warto jadać czereśnie, owoc doskonały, pyszny i jakże zdrowy. 100 gramów czereśni to tylko 63 kcal. Jest to niewiele, czereśnie nie tuczą, ale lepiej nie jeść ich po godzinie 18.00, jak wszystkich owoców zresztą. Mają w sobie cukier, a późne ich spożywanie nie jest korzystne dla organizmu. Owoc ten jest bogaty w jod, dlatego powinny go spożywać kobiety ciężarne. W czasie połogu lepiej ich nie spożywać, ponieważ są ciężkostrawne. Wówczas inne owoce są lepsze – warto jadać jabłka. Wpływają dobrze na serce oraz poprawiają pracę nerek. Ważne – nie wolno ich popijać zimną wodą, bo to może spowodować  biegunkę. Lepiej po zjedzeniu tych owoców napić się ciepłej herbaty niż zimnej wody mineralnej – po cóż narażać się na rozstrój żołądka lub ból brzucha. 

Właściwości odchudzające czereśni

Czereśni nie powinni jadać cukrzycy oraz osoby będące na dietach redukcyjnych, ponieważ są one bogate w cukier.  Czereśnie doskonale oczyszczają organizm, ale nie wolno ich jadać kilogramami z uwagi na cukier oraz ciężkostrawność. W diecie osoby odchudzającej się mogą być, ale w ograniczonych ilościach. Mają też dobrą cechę  usprawniają trawienie i poprawiają perystaltykę jelit. A to jest ważne, obecnie ludzie spożywają mało pokarmów bogatych w błonnik, co przyczynia się do tycia. Nie jest to na pewno dobry objaw. Można jadać 30-50 dag owoców dziennie, ale przez 2-3 tygodnie. Zapewni to detoksykację organizmu. Na pewno nie kilogram czy dwa. Przestrzeganie zaleceń jest ważne. Podobnie jak dokładne gryzienie tego owocu. Czereśni nie wolno jeść na czczo – to bardzo niezdrowe dla ludzkiego organizmu. Ludzie  chorujący na zespół jelita drażliwego mogą jeść te owoce lekko obgotowane, ale na pewno nie surowe. 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *